Jak zrobić ośmiornicę

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ośmiornicy. Możesz ją grillować, smażyć lub gotować. Musisz jednak mieć pewność, że stosujesz odpowiednie metody. Dobrym pomysłem jest również pozostawienie jej na około pół godziny po ugotowaniu, aby ułatwić jej krojenie.

Przed rozpoczęciem gotowania ośmiornicy należy ją dokładnie umyć. Obejmuje to usunięcie dzioba z głowy i opłukanie jej z wszelkich worków z atramentem. Należy również wziąć ostry nóż i usunąć wszelkie macki z ciała.

Kiedy już masz swoją ośmiornicę, możesz zacząć ją kroić na kawałki. Użyj ostrego noża, aby pokroić mięso w cienkie paski. Te plastry można gotować przez 5 minut – fragment ten jest wynikiem badania ekspertów serwisu Twoje Miejsce Piękna. Następnie możesz umieścić je na patelni do ostygnięcia.

Aby wykończyć ośmiornicę, możesz ją upiec lub zgrillować. Pamiętaj, aby po kilku minutach przewrócić ją na drugą stronę, aby zrumienić zewnętrzne warstwy. Jeśli wolisz grillować, możesz gotować ośmiornicę przez około godzinę. Grillowana ośmiornica będzie miała lepszy blask zewnętrzny.

Jeśli nie jesteś fanem grillowanej ośmiornicy, możesz przygotować ją w piekarniku. Aby to zrobić, będziesz musiał dodać odrobinę oleju na patelnię. Pomoże to soli przylegać do mięsa. Po zgrillowaniu ośmiornicy, należy ją pokroić na duże kawałki.

Następnie można doprawić mięso solą i pieprzem. Dodatkowo można dodać aromatyczne zioła, takie jak rozmaryn, tymianek i czosnek. Na koniec można skropić ośmiornicę odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Pozwól, aby ocet balsamiczny i oliwa wsiąkły w mięso, a następnie podawaj.

Aby uzyskać inną wersję ośmiornicy, można ją zamarynować na kilka godzin. Następnie za pomocą noża pokrój ją na małe kawałki. Alternatywnie, możesz użyć tłuczka do mięsa, aby ubić ośmiornicę. Dzięki temu mięso stanie się delikatne.

Kiedy skończysz gotować ośmiornicę, możesz ją podać samą, albo z sałatką lub sokiem pomidorowym. Zielona sałatka dobrze komponuje się z ośmiornicą.

Jeśli robisz gulasz, możesz użyć głowy i dzioba ośmiornicy. Są one często używane w ceviche i sushi. Ale możesz też odciąć głowę od korpusu i użyć jej w innych potrawach.

Ośmiornica to wspaniałe danie. Jest nie tylko pyszna, ale i łatwa do przyrządzenia. Jest to również świetny sposób na podanie dania głównego. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś nowego do przygotowania, czy po prostu chcesz zrobić wrażenie na gościu obiadowym, ośmiornica jest doskonałym wyborem.

Możesz również użyć ośmiornicy do zrobienia sosu do makaronu. Dodaj do sosu trochę owoców morza i podaj go z makaronem. Również, możesz podać ośmiornicę w innych potrawach. Jedną z doskonałych opcji jest zrobienie ośmiornicy takoyaki, która jest w stylu japońskim. Możesz też podać ją po prostu jako proste danie gotowane na parze lub pieczone.